Банско е един от най-добрите ски курорти и през зимата е едно

...
Банско е един от най-добрите ски курорти и през зимата е едно
Коментари Харесай

В Банско през лятото - добра идея ли е?

Банско е един от най-хубавите ски курорти и през зимата е едно същински вълшебно място. Леко засенчен е духът му от ордите туристи, но Пирин е толкоз красива планина, че ни кара да преживеем останалото някак. Но какво е ситуацията през летните месеци? Заслужава ли си да посетим Банско през лятото?

Август месец на нашето Черноморие е пренаселено и цените са меко казано повишени, по тази причина пък ски курортите ни и планинските градчета остават някак на назад във времето. Зимата обгръща със своя бухнал снежен воал всичко в близост и превръша тези места в сцена на Леденото кралство, само че очарованието на Пирин, Рила и Родопите не е очевидно единствено през студените дни, тъй като когато всичко е зелено, въздухът е пресен и ветровит, лятото също става примамливо време за отмора по тези места.

Много по-лесно е да разгледаш забележителностите на обещано място, а за какво не и да направиш няколко красиви фотоси, без да чакаш опашки от  хора и да се блъскаш с тълпите. Затова летния сезон е превъзходен да посетите Банско и да разгледате в близост.

За хора като мен, които непрекъснато са в търсене на нещо ново и друго и мъчно стоят на едно място, може да отделите време да посетите Разлог и Добринище. Няма да съжалявате. Но преди този момент се потопете в атмосферата на градчето.

Разхождайки се по улиците ще усетите атмосферата, която е симбиоза от обичаи, остаряло и ново. Малките магазинчета оферират всевъзможни ръчноизработени неща - от кожи, дъски за рязане, ръкавици, шапки до каквото ви роди мозъка.

Павираните улици, старинните къщи и занаятчийските магазини пазят възрожденския дух на Банско и носят историите на отминали времена.

Всяка къща е музей! В Банско са къщите музеи на Никола Вапцаров, Неофит Рилски, Веляновата къща и различен Най-интересна за нас е Радоновата къща, тъй като експозицията й показва бита на банскалии. Популярността на Банско във и отвън страната се дължи на прелестните условия за ски туризъм в комбиниране със саморасъл фолклор и старобългарска архитектура.

Един от знаците на Банско – църквата " Св. Троица ” заедно с часовниковата кула – се издига в центъра на града. Строежът е стартират към 1810 година с дарения на банскалии. Петнайсет години по-късно е издигната и 30 метровата кула с часовник. Църквата е непокътната през вековете с помощта на жителите на града, макар трудностите по време на османското господство. Днес тя към момента е настояща черква със личен хор, извършваща постоянни и празнични литургии.

Разходката в Пирин планина я сложете като наложителна в листата си с неща за правене, а за какво не и да видите всичко от високо като се качите на кабинковия въжен превоз. От Банско започват доста пешеходни направления по разнообразни пътеки, които ще ви отведат до разнообразни кътчета с красиви гледки, ще дишате чист въздух и ще се наслаждавате на зеленината в близост.

Планинско колоездене, минерални басейни, конна езда, скално катерене, екскурзии, планински воден парк, пикници и още мнгоо други са измежду нещата, които можете да вършиме в Банско през летния сезон. Мястото е и насочна точка за туристите, пътуващи с автомобил и предпочитание за дребен интервал от време да се срещнат с редица европейски страни и да посещават разнообразни забележителности.

В Банско всяка неделя е пазарен ден. Там можете да си закупите всевъзможни вкусотии както за пикник в планината, по този начин и да занесете ракийка за другари и близки. Не пропускайте банския суджук за нищо на света!

В България има единствено една теснолинейка, а Банско се пада нейната предпоследна спирка. Този трен ще ви откара на  чудно странствуване през Пирин, Рила и Родопите. 

Какво още можете да откриете в Банско, разберете сами! Не пропускайте да го посетите, както и да ни изпратите вашите красиви фрагменти, които заснемете!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР